maandag 5 mei 2014

El Centro - one student at a time


 
De laatste dag van onze trip was een indrukwekkende. Na het ontbijt gingen we in de bus naar de laatste school ‘El Centro’. Deze school ligt in de wijk Kensington (in Philadelphia) en in de bus werd ons al duidelijk dat dit een wijk is waar veel armoede heerst. Overal staan vervallen en verlaten panden.

Principal Tiffaney Whipple

Bij aankomst op de school worden we vriendelijk ontvangen door de directeur die het een en ander uitlegt over de school. Op El Centro zitten leerlingen in de leeftijd van 16 tot 21 jaar oud. Alle leerlingen hebben een verhaal en zijn bij een andere school weggestuurd. Sommigen hebben langere tijd geen onderwijs gevolgd door uiteenlopende redenen. De directeur vertelt dat leerlingen te maken hebben met problematiek omtrent drugs en alcohol misbruik, armoede en huisvesting en hebben hierdoor de nodige trauma’s opgelopen. Na de introductie van de directrice worden we in koppels rondgeleid door leerlingen.



Tijdens de rondleiding vertellen de leerlingen iets over de ruimtes in school, maar praten ze met name trots over de verschillende posters en foto’s die aan de muur hangen. In de gang, dichtbij de trap, hangen een aantal foto’s van graduates van de school. I like to come here and just watch the photo’s. It gives me hope and helps me to hang in there and really try my hardest to succeed.De gele muren zijn minder populair, de leerlingen hopen dit snel een kleurtje te mogen geven. Hierdoor wordt het nog meer hun thuis, vertellen ze.

Eenmaal in de klassen zelf aangekomen, kunnen de leerlingen hun nieuwsgierigheid niet bedwingen. Ze stellen vragen over Nederland, onze manier van werken, hoe het straatbeeld in Nederland is en ze willen ook graag een woordje of twee Nederlands leren spreken – wat een moment vol gelach en gegorgel (natuurlijk: de ‘g’) oplevert.
In de klas hangt een open sfeer. De leerling wordt op maat begeleid door hun advisor, die rekening houdt met de persoonlijkheid en achtergrond van de leerling. Een leerling die een nacht niet geslapen heeft, kan moeilijk actief meedoen en dus krijgt hij dan de ruimte.

Het is bijzonder om te zien hoe open de leerlingen zijn over hun verleden en dat ze zo in staat zijn om te reflecteren. Ze zijn zich bewust van de rol van hun leefomgeving en opvoeding in dit verhaal, maar schromen tegelijkertijd niet om hand in eigen boezem te steken en aan te geven dat ze zelf ook a thing or two anders hadden kunnen doen op hun vorige scholen.

Al met al was het bezoek aan El Centro indrukwekkend. De leerlingen hebben een heftige achtergrond en El Centro is voor de meesten een laatste kans. De advisors zijn zeer bevlogen en proberen de leerlingen klaar te stomen voor een vervolgopleiding na El Centro. Dit kan zijn een community college of een vakopleiding.

 






Bijzondere afsluiting van een bijzondere trip!
 
Pieter & Lieke
2-05-2014

 

 

 

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten