maandag 11 mei 2015

vijfde dag naar Philadelphia, El Centro


Big Picture Learning Studiereis

Blog – 8 mei 2015 




De laatste dag van de studiereis zit er alweer op, afgezien van de vlucht naar huis waar we toch de datumgrens nog een keer oversteken. Je kunt naast dit blog ook het flimpje van deze bijzondere dag bekijken.
De dag is vertrouwd begonnen met het zeer royale ontbijt in het Crown Plaza Hotel in Cherry Hill. Dit keer wel vergezeld door tientallen gele petjes – met een Amerikaans kind eronder –  die voor sommigen de weg naar de verse wafels versperden. Jammer, want een aantal hadden best nog wat extra calorieën kunnen gebruiken na het nachtelijke kussengevecht in de gang van de elfde etage. Na het inleveren van de keycard, stond iedereen mooi op tijd met zijn koffers klaar bij de plek waar de bus hoorde te staan. Hoorde te staan, want de bus was nergens te bekennen. Na koortsachtig gebel door Bart en Rianne, werd hij gelukkig getraceerd. De chauffeur vertelde bij de ingang aan de andere kant te staan, waarvan we betwijfelden of die überhaupt bestond. Uiteindelijk konden we vertrekken richting ‘the streets of Philadelphia’, waar de BPL-school El Centro bezocht ging worden.
 
 


Bekijk ook nog even het filmpje van deze bijzondere laatst dag: 
 

Natuurlijk hadden we van tevoren al wel gehoord wat voor soort school het was, maar dat werd ook duidelijk toen we de school naderden. De armoede straalde steeds meer van de buurt af en als blanke Nederlanders hebben we slechts een paar stappen hoeven te zetten tussen de deur van de bus en de trap die naar de voordeur leidde. Binnen was er direct warmte van de schoolleiding die ons hartelijk ontving met koffie en wat lekkers. We werden door hen bijgepraat over de identiteit van de school, hoe hij was ontstaan en waar men in die buurt tegenaan liep. Noem een ‘graduation-percentage’ van 7% en de conclusie is door iedere leek te trekken dat het niet goed gaat in het reguliere onderwijs.

Vervolgens werden de studenten erbij gehaald en die maakten een verpletterende indruk met hun uiterlijk. Hun kledingstijl – behalve misschien bij ‘Cinderella’ – en hun tattoos ademden het straatleven uit. Meerderen kwamen met verhalen dat ze al op diverse scholen weggestuurd waren, maar het opvallende daarbij was toch wel dat de dankbaarheid richting El Centro zeer groot was. Het is – en zo benoemden de studenten het zelf ook – echt hun laatste kans om nog wat van hun leven te maken en los te komen van een bijna zekere toekomst in de criminaliteit.



 

Aan het eind van deze Q&A in de hele groep, kregen de studenten oer-Hollandse stroopwafels te proeven. Dat beviel zo goed, dat sommigen een tweede stroopwafel graag aanpakten. Direct daarna kregen we in tweetallen de gelegenheid om rond te kijken binnen de advisories. Het veilige familiegevoel sprong er vooral uit.

 
 

Alle advisors stonden haast als een ouder in de groep en creëerden een omgeving waarin de studenten zich prettig voelden. Het was haast aandoenlijk om te zien hoe stoer ogende jongens en meiden echt plezier hadden met een simpel handjeklapspel. Ook in persoonlijke gesprekken voerde het gevoel dat de studenten zich voor het eerst écht gekend en gewaardeerd voelden, de boventoon.

 

Het was helaas maar een kort bezoek, aangezien we weer door moesten naar het vliegveld, maar misschien was vandaag wel het sterkst in het duidelijk maken waar het in Big Picture Learning allemaal mee begint: de relatie. Ook in Providence was deze relatie goed voelbaar, waar ik verhalen van advisor Jay heb gehoord over hoe intens hij bij zijn leerlingen betrokken is en hoe zijn leerlingen voor hem door het vuur willen gaan. In Camden was het niet anders, waar de advisors de studenten aan zich weten te binden en zo weg te houden bij allerlei foute zaken waar je het liefst iedereen ver van zou willen houden. In Philadelphia was het contrast tussen ‘in’ en ‘out’ het schrijnendst en misschien was daarom de dankbaarheid daar wel het sterkst voelbaar.


 
 

We hebben de reis afgesloten met een uurtje Center City Philadelphia, gevolgd door een royale detour met de bus rond New York City. Nog eenmaal de skyline van alle kanten, voordat we weer de lucht in gingen. Gezegend met een flinke file hebben we er zelfs dubbel zo lang van kunnen genieten.

 



En daarmee hebben we een belangrijk kernwoord te pakken om de reis samen te vatten. Naast alle indrukken, uitwisselingen en inspirerende ideeën, maakte de gezelligheid de reis compleet en hebben we op alle fronten kunnen genieten. Van de goede advisors, de inspirerende studenten, het prachtige onderwijs en van de gezellige momenten onderling. De Big Picture Learning studiereis is wat mij betreft a big succes!

 


Wilbert

Geen opmerkingen:

Een reactie posten