Beste medereizigers,
Afgelopen woensdag bespraken we tijdens een zonnig samenzijn in Nieuwegein de verhalen en ervaringen. Daarbij natuurlijk volop aandacht voor de mogelijkheden en vraagstukken op de eigen school rondom de big Picture filosofie.
Hierbij mail ik je alvast de link van de foto's: foto's debriefing 1 juni 2011 en de evaluatie van onze reis.
Daarnaast ook de link naar de zeer informatieve presentatie van Anke. Voor hen die er niet bij waren: een prachtige en inspirerende samenvatting gemaakt door Anke voor haar collega's. En voor degene die de film van onze studiereis nog niet hebben gezien, hierbij ook nog even de link: Film
Ten slotte: eind september willen we een moment inplannen om nogmaals de ervaringen te spreken. Er blijkt behoefte om samen na te denken en ervaringen te delen. Daarnaast kun je alvast de eerste week van november in de agenda noteren. Nederland gaan we op z'n kop zetten: de 3e BIG PICTURE BIG Bang staan dan op de agenda.... Info volgt.
vrijdag 3 juni 2011
donderdag 2 juni 2011
Film: Big Picture Studiereis 2011
Even onthaasten? Bekijk hier de samenvatting van De Big Picture studiereis.
Veel kijkplezier... http://www.youtube.com/watch?v=mSOavcOTO18
donderdag 12 mei 2011
President Obama spreekt... over big picture
Een belangrijke succesfactor: netwerken... Hieronder het ultieme voorbeeld van goed netwerken:
President Obama spreekt... over MET & big picture.
President Obama spreekt... over MET & big picture.
woensdag 11 mei 2011
Evalueer jezelf!
Nog flink met het hoofd in de Big Picture wolken hierbij de "Interest Inventory" welke in Providence wordt gebruikt. Bekijk maar eens....
zondag 8 mei 2011
Follow 3 Dutch Big picture teachers
Onder leiding van de Dochter van Hanneke, Nele te Braake worden een drietal docenten ondergedompeld in de wereld die Big Picture heet. Wil je ze volgen?
zaterdag 7 mei 2011
Jetlag...
Beste Big-picture reizigers enalle andere volgers,
Vanuit de achtertuin inmiddels weer een flink stuk opgeknapt na een knap brakke dag afgelopen vrijdag. Ik hoop dat eenieder zich ook weer wat beter voelt. Met veel plezier kijken we terug op een fantastische reis. Geniet nog even van de laatste foto's op onze blog: http://www.flickr.com/photos/61134128@N04/sets/72157626543791493/
Een heerlijk zonnig weekend, voor de moeders onder jullie: laat je lekker verwennen!
Dan ten slotte nog even op veler verzoek de email adressen van Hanneke, Detje en ondergetekende:
h.tebraake@kpcgroep.nl
Bart
Vanuit de achtertuin inmiddels weer een flink stuk opgeknapt na een knap brakke dag afgelopen vrijdag. Ik hoop dat eenieder zich ook weer wat beter voelt. Met veel plezier kijken we terug op een fantastische reis. Geniet nog even van de laatste foto's op onze blog: http://www.flickr.com/photos/61134128@N04/sets/72157626543791493/
Een heerlijk zonnig weekend, voor de moeders onder jullie: laat je lekker verwennen!
donderdag 5 mei 2011
Home sweet home
Nog een uurtje werken in het hotel aan de plannen om Big Picture in Nederland verder vorm te geven. Veel inspiratie, good vibes en energie stroomt hier nog rond. Ook de plannen om nieuwe of verbeterde stappen te zetten zijn in ontwikkeling....
De laatste video's van de afgelopen twee dagen kun je nu ook bekijken.
Bedankt voor alle leuke reacties van het thuisfront over de blog, hier de link naar alle video's to nu toe: http://www.youtube.com/results?search_query=bplstudiereizen&aq=f
In het weekend zullen er nog foto's bijkomen.
The Dutch Team
De laatste video's van de afgelopen twee dagen kun je nu ook bekijken.
Bedankt voor alle leuke reacties van het thuisfront over de blog, hier de link naar alle video's to nu toe: http://www.youtube.com/results?search_query=bplstudiereizen&aq=f
In het weekend zullen er nog foto's bijkomen.
The Dutch Team
woensdag 4 mei 2011
3e dag in Providence: Woensdag 3 mei 2011
Het is vandaag alweer de 6e dag dat we met elkaar onderweg zijn en de 3e dag alweer in Providence. Sporen van vermoeidheid beginnen zich af te tekenen op de gezichten van vele deelnemers ondanks het feit dat velen al een beetje gebruind zijn. Een aantal loopt al wat meer gebogen dan enige dagen geleden en ook de opnamecapaciteit wordt zo langzaam maar zeker minder. Hoort er allemaal gewoon bij.
Het (officiƫle) programma voor vandaag is aanzienlijk korter dan dat van de vorige dagen. Om uur rijden de busjes voor en om uur begint het programma op de MET-school. Een programma dat verder nog een paar workshops, een laatste bezoek aan de studenten en hun advisors , een lunch en een celebration in petto heeft. De hebben we vrij en mogen we nog even shoppen. Ondanks de vermoeidheid wordt hier druk gebruik van gemaakt.
Het spits wordt vandaag afgebeten door een inleider met de naam Elicia. Aan achternamen doen de Amerikanen niet. Dus gewoon Elicia. Zij vertelt ons het Ć©Ć©n en ander over DFC (Design For Change). Het gaat hier om een wereldwijd netwerk (global movement) bedoeld om kinderen all over the World in de gelegenheid te stellen ideeĆ«n naar voren te brengen die zouden moeten kunnen leiden tot een betere wereld. Via DFC leren kinderen en hun leraren dat de woorden “I can” de twee meest krachtige woorden zijn waarin een persoon kan geloven ( waar hebben we de kreet “yes we can” toch eerder gehoord?).
Vanaf uur was het voor iedereen weer richting advisories. Dit ging niet helemaal zoals verwacht want een aantal advisors was, om reden, niet aanwezig en ook de studenten uit verschillende advisory groups waren in geen velden of wegen te bekennen. Nu was er ergens een zogenaamde leadershipsconference voor studenten dus was dit wellicht de reden voor de afwezigheid van velen.
Om uur keerden allen, wel of niet geslaagd, weer terug in de “black box” . Het was nu tijd voor de workshops. In twee sessie werden de workshops “Gym Class – art of strength”, “principal leadership”, “Special Education”, “Advisory / School Culture” en “Management Session” aangeboden. Vele enthousiaste verhalen na afloop doet vermoeden dat Ć©Ć©n en ander in goede aarde is gevallen, ook getuige de discussie die nog lang hierna werden gevoerd in verschillende gremia.
Tijdens de lunch was het tijd voor een eerste serieuze overpijnzing. “Wat ga ik maandag, als ik weer op school ben, doen met mijn ervaringen”?. Kreten op de verschillende tafellakens vormen het eerste bewijs van ervaringen en plannen.
Om uur worden allen, die hebben bijgedragen aan het welslagen van ons verblijf in Providence, eens even in het zonnetje gezet. Een Smiley voor leerlingen, advisors en ondersteuners (b.v. het keukenpersoneel) en twee gebeeldhouwde uiltjes voor “the (co)founding fathers” van Big Picture Elliot Washor en Dennis Littky, waarna het fysieke bezoek aan The Metropolitan Regional Career and Technical Center ( The MET) werd afgesloten met het maken van het onvermijdelijke groepsportret.
Wat hebben drie dagen MET school de leden van de groep nu gebracht?
Deze vraag lijkt niet zo eenvoudig te beantwoorden. Niet op de laatste plaats vanwege het feit dat de deelnemers allemaal hun eigen leervragen hadden meegenomen en dus in eerste instantie op zoek zijn gegaan naar de antwoorden op deze vragen. De indruk bestaat wel dat velen de antwoorden waarnaar ze op zoek waren zeker hebben gekregen en dat is natuurlijk alleen maar winst. De groepsleden zijn allemaal vele ervaringen rijker. Diegenen die al werkten in de geest van Big Picture zijn in staat na dit bezoek de nodige accenten aan te brengen in de manier waarop ze nu op hun scholen werken, hun onderwijs hebben georganiseerd, terwijl de “nieuwkomers” ontzettend veel indrukken hebben opgedaan en inzichten hebben verkregen die hen in staat zal stellen met kennis van zaken na te denken over hoe de Big Picture filosofie, wellicht, te incorporeren in hun schoolorganisatie. Het is in ieder geval zo dat, niemand uitgezonderd, we ontzettend veel hebben gezien en zeker ook geleerd. Met name de wijze waarop aan Learning Through Internship ( volgens Elliot Washor moet het echt zijn Learning Through Interest) inhoud wordt gegeven is indrukwekkend.
Het waren drukke dagen. Het waren leerzame dagen, het waren gezellige dagen. Het waren mooie dagen. Het waren vooral dagen die voor velen een betekenisvolle dimensie hebben toegevoegd aan hun denken over onderwijs en hoe ervoor te zorgen dat de leerlingen die onze scholen in Nederland bevolken weer die aandacht krijgen waarop ze recht hebben in een omgeving waarin ze optimaal kunnen renderen. Een vlag die, volgens de schrijver dezes, de lading behoorlijk dekt als het gaat om het uit handen geven van verantwoordelijkheden aan leerlingen is de uitspraak van Elliot Washor die gisteren werd opgetekend “Trial and Error make people more and more independant”.
Vanavond om uur een afsluitend diner ( goodbye dinner) en morgen weer richting Nederland. Ben natuurlijk zeer benieuwd of de dood van Osama Bin Laden nog negatieve gevolgen zal hebben voor onze terugreis. Ik hoop het niet, want we zijn allemaal wel weer toe aan een beetje regelmaat en een beetje meer slaap.
Dibbe Steineback
Oneliners en Elliotisms
Opmerkelijk hoe sommige, veel omvattende fenomenen het meest pakkend omschreven kunnen worden met slechts Ć©Ć©n zin: oneliners. Het liefst met een mooi voorbeeld ter illustratie uit een geheel andere situatie.
Zo omschrijft Elliot Washor het belang van saamhorigheid en commitment in het begeleiden van een kind en in het invoeren van Big Picture Learning met de pakkende oneliner “Without the support of the group, one cannot maintain change”. Om de uitspraak nog extra kracht bij te zetten, haalt Elliot het fenomeen “afvallen” aan: als je in je eentje gezonder moet gaan eten om af te vallen en iedereen om je heen zoekt zijn heil in hamburgers, brownies en donuts, zal de verandering hoogst waarschijnlijk van korte duur zijn. Vooral voor degenen met een gebrek aan discipline en motivatie. Zo ook in scholen, zegt Elliot.
En wat denk je van deze: “You gotta love what you do, because you don’t always get to do what you love”, door Charlie Plant? Een erg mooie oneliner vind ik zelf, want met deze zin is er bijna geen ontkomen meer aan: je moet positief zijn! Als je dan Ć©cht niet precies kunt doen wat je graag wilt doen, om welke reden dan ook (het geld is er niet, er ontbreken vaardigheden of kansen), geniet dan in ieder geval van wat je wĆ©l kunt doen. Het maakt het leven interessanter en ronduit mooier.
Een mooie aanvulling op deze oneliner vind ik weer in een andere van Elliot: “We want to do things we like and we want to do them better”. Het zit in elk mens: we willen goed zijn in wat we doen. Het liefst de beste.
Als gevolg hiervan kom ik op de volgende: “if you tell students enough what they can’t do, they think they can’t do anything” (Elliot). Zonder meer waar, zo blijkt hier bij MET school. Alle studenten hier vertellen dat ze het hier zo ontzettend fijn hebben, omdat ze mogen doen wat ze willen doen, en alle advisors strooien met complimenten als ware het pepernoten. En de leerlingen? Die stralen van trots, omdat ze slagen in wat ze doen. Erg bijzonder!
Wat begon als een grap, eindigt vandaag in de (voor mij) perfecte beeldspraak. Op de vraag “welke verbetering heeft het onderwijs in Nederland nodig”, volgt het volgende…
De leerlingen in het traditionele schoolsysteem zijn als flesjes. De kennis is als water dat in de flesjes geschonken moet worden. Scholen zoals ze nu zijn, willen de leerlingen allemaal dezelfde hoeveelheid kennis geven, in hetzelfde tempo. Dus in elk flesje even snel evenveel water. Het grote probleem hierbij is dat ons schoolsysteem ervan uitgaat dat alle flesjes hetzelfde zijn. Dat is echter niet het geval.
Sommige flesjes zijn heel groot, deze worden niet voldoende gevuld. Ander flesjes zijn te klein en lopen over. Weer andere flesjes hebben een brede hals, waardoor het water (de kennis) makkelijk opgenomen kan worden. Bij andere flesjes gaat dat een stuk moeilijker, omdat de hals te smal is. En dan is er nog een enkele fles waarop iemand is gaan staan, waardoor de beschadiging zĆ³ groot is, dat het niet aan water moet denken, laat staan dat het erin gaat. Moeten deze flesjes veranderen, of moeten de “waterschenkers” veranderen?
Hier, bij MET school, blijkt dat een verandering van benadering de beste manier is. Hier krijgen alle flesjes een op-maat-kans. Iedereen komt hier toe aan leren, omdat het werkt volgens het principe “one bottle at a time”. Elk kind komt hier goed tot zijn recht. Sterker nog, kinderen ontwikkelen zich hier meer dan dat men ooit van ze had durven verwachten!
Een mooie aanvulling hierop vind ik in een elliotism, zoals Elliot zijn oneliners zelf noemt: “never make one little thing of a person the big thing”, bewust of onbewust refererend naar probleemgericht werken. Want het probleem zit hem dus niet in het kind, maar in de school.
Daarom is de winnaar der oneliners en tevens de tip die ik elke leerling, maar ook docent en onderwijskundige wil geven:
“Vertrouw op je fles, dan komt alles goed”.
Proost!
Anke
dinsdag 3 mei 2011
The Big picture movies
Watch the movies we made of our first day at the Providence MET-school:
http://www.youtube.com/user/BPLstudiereizen?feature=mhsn#p/u
http://www.youtube.com/user/BPLstudiereizen?feature=mhsn#p/u
Met-school learning through interest
Met-school learning through interest, a set on Flickr.
Een heel boeiende buitenschoolse dag hebben we gister kunnen beleven. Samen met een advisor op pad op bezoek bij leerlingen van de MET-school. Onvergetelijke ervaringen. Hieronder enkele foto's. Daarnaast ook de resultaten van de energizer aan het einde van de dag: Pimp Your Mr. potatoe....
maandag 2 mei 2011
“MET” in the city!
Na een voorspoedige vlucht en een ietwat lange wachtrij op JFK zijn we op vrijdag aangekomen in ’t hotel midden in ’t centrum van New York. Op de hoek van Broadway, dat was al veelbelovend! We hebben bijna naast David Letterman onze eerste New Yorkse pizza gegeten (om ’s Nederlandse tijd!) Als echte toeristen hebben we ons de blaren op de voeten gelopen om zoveel mogelijk highlights in zo min mogelijk tijd te bekijken. Als rasechte New Yorkers hebben we, met in de ene hand een Starbucks cappuccino, en in de andere hand 26 snijdende plastic tasjes vol souvenirtjes, door Central Park gewandeld. Nadat we de nodige cultuur opgesnoven hadden zijn we gisteravond in Providence aangekomen. Vanmorgen zijn we in alle vroegte, door een originele buschauffeur (“I was pensioned, but I wanted to escape from my wife’s ‘To-Do-List’…!”), en een originele schoolbus naar The MET gebracht. Het eigenlijke doel van deze reis, de Big Picture Learning School. Na een inspirerende opening door de kopstukken (co-founder, co-director, director) hebben we ons in groepen verspreid over de verschillende gebouwen. De gebouwen dragen de namen Unity, Equality, Liberty en Justice. Ze staan voor de kernwaarden van de Big Picture Learning filosofie. Na een gezamenlijke opening (studenten, advisors/docenten) en wij) hebben we een eerste glimp opgevangen van de manier waarop ze hier werken en leren. De speurtocht draait om het vinden van de interesse van de leerling om vandaar uit een leerplan te ontwikkelen. De interesse van de leerling vormt het uitgangspunt om van daar uit de leerling te helpen met het formuleren van zijn/haar doelen en die ook te verwezenlijken.
De drie begrippen, of pijlers, relationship, relevance en rigor vormen de rode draad. Het gaat erom echt naar de leerlingen te luisteren en er zo achter te komen waar de talenten liggen. Leerlingen zitten in klaslokalen met in het midden een grote tafel en rondom computers en boekenkasten. Het lijkt nog het meest op een huiskamer door de inrichting en aanwezigheid van lekker zittende fauteuils. De leerlingen zitten vier jaar bij dezelfde advisor en volgen naast een gezamenlijk programma hun eigen leerprogramma. Aangezien elk leerplan afhankelijk is van de interesse van de leerling zijn de stages ook totaal verschillend. De leerlingen lijken zelf goed op de hoogte te zijn van de doelen die ze willen halen en hoe ze die willen halen. Ze ervaren hun klas en hun advisor als een soort familie. Ondanks de enorme organisatie en een ingewikkeld klassenmanagement stralen de docenten een enorme rust en kalmte uit. De sfeer was echt gezellig te noemen, de leerlingen gedroegen zich over het algemeen voorbeeldig…. (De beste beentjes werden waarschijnlijk wel een klein beetje voorgezet vandaag vanwege al het bezoek!) Sommige leerlingen hebben presentaties gegeven over hun ‘interesse’-projecten. De kwaliteit van deze presentaties was indrukwekkend. Een gedegen vooronderzoek, uitwerking, vormgeving en presentatie.
De dag werd afgesloten met het maken van concrete afspraken voor de stagebezoeken morgen. We gaan morgen de hele dag kijken bij de leerlingen op hun stageplek (LTI). Dit varieert van architectuur/ tuinvormgeving tot het aaien van haaien in het aquarium! Vanavond kunnen we ons daarop voorbereiden tijdens een “Providenciaalse” maaltijd. Gelukkig hebben ze hier in Providence ook het nodige te bezichtigen. Ook hier kunnen we ‘Shop till we drop!’
(Genevieve, een deelneemster van de Big Picture-reis!)
MET Providence
MET Providence, a set on Flickr.
Natuurlijk ook de beelden vanuit Providence waar we vandaag de eerste zeer inspirerende dag hebben meegemaakt...
Abonneren op:
Posts (Atom)